4 Haziran 2012 Pazartesi

FIRIN SÜTLAÇ NASIL YAPILIR?

Süfyân bin Abdullah (r.a.)’dan: “Yâ Resûlallah, bana bir iş söyle ki ona sımsıkı sarılayım.” dedim. Resûlullah (s.a.v.) “Rabbim Allah’tır, de sonra da dosdoğru ol.” buyurdular. “Yâ Resûlallah, benim için en çok korktuğunuz şey nedir?” diye sordum. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) mübarek dilini tutarak “işte bu” buyurdular. (Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)


Herkeseye hayırlı,bereketli gül kokulu güzel günler,güzel yarınlar diliyerek başlıyorum yeni bir haftaya yeni bir posta.....Bu arada ziyaretime gelen ve mesajlarıyla beni şevklendiren herkese çok teşekkür.. Lafı fazla uzatmadan havalarında ısınmaya başladığı günlerde serinletici ve lezzetli bir ikram olarak düşündüğüm Fırın Sütlaçın tarifini vereyim..:)

gerekli malzemele:

1 lt. süt
1 subardağı artı 1/4 şeker

1,5 çoba kaşığı nişasta yoksa pirinç unuda olur...
1 yumurta sarısı (koymasanızda olur)
0,5 su bardağı su

1,5 kahve fincanı kırık pirinç yoksa pilavlık pirinçde olur,çareler tükenmez...:)
2 su bardağı su
1 paket vanilya

İlk önce kırık pirinci küçük bir kapta 2 su badağı su ile ocağa alın.kaynadıktan sonra altını kısın ve kapağını da kapatıp pişirin. Çok fazla ezilmesine izin vermeyin.ama güzelce piştiğinden de emin olun.

Pirinciniz pişme süresindeyken tencerenizde süt ve şekeri kaynamaya bırakın. Bir yandanda nişasta yada pirinç ununuzu yarım su bardağı suyun içinde eritin.

Sütünüz kaynayınca içine iyice yumuşayan pirinçleri suyunu süzmeden ekleyip karıştırın ve 2-3 dakika hafif ateşte kaynatın.

süt ve pirinç karışımınıza yarım su bardağı suda erittiğiniz nişastayıda ekleyin ve yine kısık ateşte 2 dakika kaynatın.Fırını 180 dereceye getirip ısıtın.

Son olarak vanilyayıda ekleyip şöyle bir karıştırın ve ocağı kapatın.Arzu ederseniz bu şekliyle buzdolabında soğutup,üzerini tarçınla süsleyip, sırf sütlaç olarak da servis edebilirsiniz.

Sütlaçlarınızı fırına dayanıklı kaselere koyup tepsinize dizin. Tepsinizi fırına verdikten sonra tepsinize alabildiğince su koyun.Bu sütlacınızın şişmesini ve kurumasını önleyecektir. Fırın sıcak olduğu için dikkatli olun.(Fırına vermeden su koyduğumda fırına verirken oldukça zorlandığım için tepsiyi fırın rafına yerleştirdikten sonra yeteri kadar su koyuyorum.)

Üzeri istediğiniz kadar kızarıncaya kadar fırında tutun. Fırından çıkan sütlacınızı oda sıcaklına geldikten sonra, gerçek lezzetine varabilmek için bir gece buzdolabında bekletmenizi tavsiye ederim...

HERKESE AFİYET, ŞİFA OLSUN İNŞAALLAH...

DOĞRULUKTAN AYRILMAMAK VE DİLİMİZİN ŞERRİNDEN KORUNMAK DİLEĞİ VE DUASIYLA HERKESE İÇTEN SEVGİLER....

6 yorum:

bir kase lezzet dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK CANIM..
SOĞUK SOĞUK HARİKA OLUR
:))

sevde dedi ki...

canım ellerine sağlık nefis görünüyor bilal nasıl seviyor fırın sütlacı banada yapması nasıl zor geliyor ama senin tarif ve görüntü beni heveslendirdi yapıcam inşallah

Follow_me dedi ki...

ama ama ben sütlaca hiç dayanamam ki tüm kaseleri ben yerim:) Bende bloğuma bekliyorum.

Görüşmek üzere
www.bakbuharika.blogspot.com

derya dedi ki...

Amin canım çok severim fırın sütlaçı ellerine sağlık öpüyorum.

MÜNSTER dedi ki...

Canim kardesim, tüm dualarina yürekten AMIN diyorum... Rabbim sana da bu mutluluklari, evlatlarini hayirlisiyla gelin/damat etmeni nasip etsin.... Seni cok seviyorum.... Dualarinda bu ablani da unutma...

Follow_me dedi ki...

bunu yapmak bir kısmet olmadı ya. görüşmek üzere
www.bakbuharika.blogspot.com